Vervroegde overgang : (POI) primaire ovariële insufficiëntie
Wat is de vervroegde overgang?
De vervroegde overgang, ook wel primaire ovariële insufficiëntie (POI) genoemd, treedt op wanneer de eierstokken vóór het 40e levensjaar niet meer goed functioneren. Dit betekent dat er geen of nauwelijks eiblaasjes meer groeien en dat de eisprong uitblijft. Hierdoor daalt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat kan leiden tot overgangsklachten zoals opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen, een droge huid en vaginale droogheid.
Normaal neemt de voorraad eicellen gedurende het leven geleidelijk af, maar bij sommige vrouwen gebeurt dit veel sneller. Omdat de overgang op jonge leeftijd minder verwacht wordt, wordt de diagnose soms laat gesteld, ook door artsen.
De impact van de vervroegde overgang is groot, zowel fysiek als mentaal. Naast de directe klachten heeft het gevolgen voor de vruchtbaarheid en de lange termijn gezondheid, zoals een verhoogd risico op botontkalking en hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om tijdig medische begeleiding te zoeken en ondersteuning te krijgen bij het omgaan met deze verandering.

FIT IN DE OVERGANG FACTS
Vervroegde overgang
Ongeveer 1 op de 100 vrouwen krijgt te maken met de overgang vóór hun 40e, en 1 op de 1.000 zelfs vóór hun 30e. Dit kan grote impact hebben op gezondheid en vruchtbaarheid.
POI
Premature Ovariële Insufficiëntie (POI) betekent letterlijk ‘vervroegde onvoldoende werking van de eierstokken’. ‘Premature’ verwijst naar het vervroegd optreden van het proces, ‘ovariële’ duidt op de eierstokken, en ‘insufficiëntie’ geeft aan dat deze onvoldoende functioneren.
Oorzaken
De vervroegde overgang kan ontstaan door genetische factoren, auto-immuunziekten, chemotherapie, bestraling of operaties waarbij de eierstokken worden verwijderd. Soms blijft de oorzaak onbekend.
Symptomen van de vervroegde overgang
De symptomen van een vervroegde overgang zijn vergelijkbaar met een natuurlijke overgang, maar kunnen plotseling en heftiger optreden:
- Onregelmatige en uitblijvende menstruatie
- Opvliegers en nachtelijk zweten
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Stemmingswisselingen, angst en depressie
- Droge huid en vaginale droogheid
- Verminderd libido
- Toename van gewicht en verandering in vetverdeling
- Botontkalking (osteoporose) en verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Daarnaast heeft de vervroegde overgang ook impact op vruchtbaarheid, een natuurlijke zwangerschap is vrijwel onmogelijk, waardoor dit gevolgen heeft op emotioneel vlak. De vervroegde overgang kan veel vragen oproepen. Wil jij weten wat er in je lichaam gebeurt en hoe je gezond ouder kunt worden met de vervroegde overgang?
Hoe kan fit in de overgang jou ondersteunen?
Coaching
12 weken traject
Je leert meer over je eigen lichaam en de vevroegde overgang. Hierdoor ben je beter in staat de symptomen zelf te beheren en preventieve maatregelen te nemen. Dit draagt bij aan een hogere levenskwaliteit.
Persoonlijke begeleiding
Door op maat gemaakte adviezen over voeding, beweging en mentale gezondheid kun jij een significante vermindering van overgangsklachten ervaren. Adviezen die passen bij jou als persoon.
Continue ondersteuning
Toegang tot coaching via gesprekken (8 gesprekken van 60 minuten) en tussentijdse ondersteuning via WhatsApp, met een gratis kennismakingsgesprek om het traject en verwachtingen te verduidelijken.
Workshop
Praktische ondersteuning
Strategieën voor voeding, beweging en stressbeheer, plus tools voor werkgevers om ziekteverzuim te verminderen en een ondersteunende werkcultuur te creëren.
90 minuten
De workshop "Vitaliteit tijdens de overgang is een interactieve sessie van 90 minuten. Deze workshop biedt vrouwen in de overgang diepgaande kennis en praktische tips om hun welzijn te bevorderen.
Op locatie
De workshop wordt op jouw werkplek gehouden, waardoor medewerkers direct betrokken zijn en de informatie direct kan worden toegepast in hun werkomgeving.
(Online in overleg)
Wat zeggen mijn klanten:



Welke resultaten kun je bereiken:
Wanneer je een traject volgt voor de vervroegde overgang, krijg je niet alleen inzicht in wat er in je lichaam gebeurt, maar leer je ook hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan. Je ontdekt welke invloed hormonen hebben en wat je zelf kunt doen om je welzijn te verbeteren. Dit helpt je niet alleen om je beter te voelen, maar draagt ook bij aan gezond ouder worden.
Daarnaast verlaag je het risico op gezondheidsproblemen die samenhangen met de vervroegde overgang, zoals osteoporose en hart- en vaatziekten. Door de juiste voeding, beweging en leefstijlkeuzes kun je je lichaam sterk en veerkrachtig houden.
Misschien wel net zo belangrijk: je voelt je gesteund en minder alleen. Je ontmoet anderen die hetzelfde doormaken en krijgt begeleiding die je helpt om deze nieuwe fase in je leven beter te begrijpen en te omarmen. Zo hoef je het niet alleen te doen en kun je met meer vertrouwen vooruitkijken.
Zie de resultaten van een botscan: een verbetering van maar liefst 11,2%.
Samen door de overgang
Je hoeft dit niet alleen te doen. Ik ben Lotte, en ik weet hoe het voelt om in de overgang te zitten, niet op latere leeftijd, maar al vanaf mijn 22ste. Ik begrijp wat je doormaakt, de onzekerheid, de vragen en de fysieke veranderingen. Maar ik weet ook, door mijn studies en ervaring, hoe je hier op een gezonde manier doorheen komt.
In 12 weken geef ik je alle kennis en handvatten die ik zelf zo graag eerder had willen hebben. Ik heb alles voor je verzameld, zodat jij niet zelf hoeft te zoeken en twijfelen. Samen zorgen we ervoor dat jij grip krijgt op je lichaam, je gezondheid en je toekomst.
Je staat er niet alleen voor. Ik loop met je mee.
Samenwerking met Meditation Moments
De boeken van Michael Pilanzky hebben mij enorm geholpen in dit proces. Deze boeken zijn ook te beluisteren in de Meditation Moments app. Meditatie heeft een cruciale rol gespeeld in mijn hersteltraject, en ik heb hiervoor veelvuldig gebruik gemaakt van de Meditation Moments app. Ik vind deze app echt een aanrader! Daarom ben ik ook ambassadeur van deze app geworden.
